10 “must eat” хорватських страв

Під час відпочинку на морі у Хорватії спробуйте 10 must eat страв:

1. Пршут (Pršut). Це в’ялений свинячий окіст. Розрізняють далматський та істарський. Далматський коптять на вугіллі, тому він має виражений копчений смак. А істарський просто в’ялять під сонцем на морському повітрі.

відпочик на морі, відпочинок в хорватії, кухня хорватії

2. Кулен (Kulen). Ковбаса з рубаної свинини з великим додавання різних спецій та паприки, що надає їй яскравого червоного кольору та гостроти.

відпочик на морі, відпочинок в хорватії, кухня хорватії

3. Пажський Сир (Paški sir). Овечий сир з острова Паг. Він виготовляється за оригінальним старовинним рецептом з овечого молока, за своїми смаковими якостями його можна прирівняти до французьких сирів. Особливого смаку цьому сиру додають шавлія, розмарин та оливкова олія.

відпочик на морі, відпочинок в хорватії, кухня хорватії

4. Рибна страва бродет (brodeto або brudet). Найвідоміше рибне рагу з овочами, приправлене гострими спеціями та червоним вином, тушковане на відкритому вогні. Взагалі бродет раніше вважався їжею бідняків, які готували його з рибних залишків. Подається бродет з кукурудзяною кашею (Polenta).

відпочик на морі, відпочинок в хорватії, кухня хорватії

5. Далматинська паштіцада (Pašticada). Це тушкована яловичина в особливому винному соусі. Подають з галушками (ньокі).

відпочик на морі, відпочинок в хорватії, кухня хорватії

6. “Чорне різотто (Crni rizot). Це страва з рису, морепродуктів та з чорнилом каракатиці. На вигляд дуже дивна страва, але дуже смачна.

відпочик на морі, відпочинок в хорватії, кухня хорватії

7. Рабский торт (Rapska Torta). Вперше цей десерт був випечений монахинями з монастиря Святого Антуана ще в 1177 році на острові Раб. До наших днів, оригінальний рецепт торта відомо тільки декільком жителям острова. Раніше він був доступний лише багатим людям, а зараз будь-хто може покуштувати  його шматочок.

відпочик на морі, відпочинок в хорватії, кухня хорватії

8. Меджимурська гібаніца (Međimurska gibanica). Це солодкий пиріг з листкового тіста з надзвичайною начинкою з сиру, яблук, маку та горіхів.

відпочик на морі, відпочинок в хорватії, кухня хорватії

9. Сливовиця (Slivovitsa). Хорватська ракія зі слив. Траваріца (travarica) – ракія, настояна на травах. Хорвати п’ють невелику кількість ракії перед їжею, як аперитив.

відпочик на морі, відпочинок в хорватії, кухня хорватії

10. Гемішт (gemišt) та Шпрітцер (špicer). Розбавлене мінеральною водою біле та червоне сухе вино. Найпопулярнішими вважаються солодкі вина: Малвазія (Malvazija), Прошек (Prošek). Зазвичай, вино хорвати розбавляють газованою водою, вважається, що таким чином воно втамовує спрагу.

відпочик на морі, відпочинок в хорватії, кухня хорватії

Подорожуйте Хорватією разом з ТК ” Андреоллі -тур” та обов’язково скуштуйте ці страви!