Під час відпочинку на морі у Хорватії спробуйте 10 must eat страв:
1. Пршут (Pršut). Це в’ялений свинячий окіст. Розрізняють далматський та істарський. Далматський коптять на вугіллі, тому він має виражений копчений смак. А істарський просто в’ялять під сонцем на морському повітрі.
2. Кулен (Kulen). Ковбаса з рубаної свинини з великим додавання різних спецій та паприки, що надає їй яскравого червоного кольору та гостроти.
3. Пажський Сир (Paški sir). Овечий сир з острова Паг. Він виготовляється за оригінальним старовинним рецептом з овечого молока, за своїми смаковими якостями його можна прирівняти до французьких сирів. Особливого смаку цьому сиру додають шавлія, розмарин та оливкова олія.
4. Рибна страва бродет (brodeto або brudet). Найвідоміше рибне рагу з овочами, приправлене гострими спеціями та червоним вином, тушковане на відкритому вогні. Взагалі бродет раніше вважався їжею бідняків, які готували його з рибних залишків. Подається бродет з кукурудзяною кашею (Polenta).
5. Далматинська паштіцада (Pašticada). Це тушкована яловичина в особливому винному соусі. Подають з галушками (ньокі).
6. “Чорне різотто“ (Crni rizot). Це страва з рису, морепродуктів та з чорнилом каракатиці. На вигляд дуже дивна страва, але дуже смачна.
7. Рабский торт (Rapska Torta). Вперше цей десерт був випечений монахинями з монастиря Святого Антуана ще в 1177 році на острові Раб. До наших днів, оригінальний рецепт торта відомо тільки декільком жителям острова. Раніше він був доступний лише багатим людям, а зараз будь-хто може покуштувати його шматочок.
8. Меджимурська гібаніца (Međimurska gibanica). Це солодкий пиріг з листкового тіста з надзвичайною начинкою з сиру, яблук, маку та горіхів.
9. Сливовиця (Slivovitsa). Хорватська ракія зі слив. Траваріца (travarica) – ракія, настояна на травах. Хорвати п’ють невелику кількість ракії перед їжею, як аперитив.
10. Гемішт (gemišt) та Шпрітцер (špicer). Розбавлене мінеральною водою біле та червоне сухе вино. Найпопулярнішими вважаються солодкі вина: Малвазія (Malvazija), Прошек (Prošek). Зазвичай, вино хорвати розбавляють газованою водою, вважається, що таким чином воно втамовує спрагу.
Подорожуйте Хорватією разом з ТК ” Андреоллі -тур” та обов’язково скуштуйте ці страви!